U bent hier: Home - Uw engagement - Binnen YAR Coaching : - uw engagement

Uw engagement binnen YAR Coaching

Per 25 jongeren heeft YAR Vlaanderen 75 vrijwilligers nodig. Vrijwilligers hebben de keuze om een engagement op te nemen in één of meerdere fasen. Hun taak hangt af van het deel van het programma waar zij aan deelnemen. Zij worden op hun taak voorbereid tijdens een trainingsweekend.

Fase 1 - Motiveren

De eerste fase van het programma omvat het selecteren en motiveren van jongeren. Als vrijwilliger organiseer je daarvoor samen met YAR Vlaanderen een aantal oriëntatiemomenten. Hierin neem je interviews af, help je de deelnemers bij de noodzakelijke administratie en begeleid je hen bij het zoeken naar de concrete doelen die ze via YAR willen realiseren.

Hoeveel tijd stop je daarin?

Na een trainingsweekend werk je gedurende een periode van acht weken actief mee om de jongeren te motiveren om deel te nemen aan de tweede fase van het programma. In die periode ontmoet je de jongeren tijdens een vijftal oriëntatiemomenten. Die vinden ‘s avonds plaats en duren telkens 4 à 5 uur. Daarnaast houd je geregeld contact met hen voor praktische ondersteuning en motivatie. De data van deze momenten worden tijdig doorgegeven.

Fase 2 - Trainen

De tweede fase van het programma is een intensieve trainingsweek op locatie. Als vrijwilliger kan je hierin verschillende taken opnemen: coachen van jongeren, praktische ondersteuning en organisatie, mee instaan voor de veiligheid enz.


blank_page

Hoeveel tijd stop je daarin?

Behalve een opleidingsweekend volg je nog een driedaagse voorbereiding op je specifieke taak tijdens de trainingsweek. Concreet ben je daardoor tien dagen van huis voor de trainingsweek.
Klik hier voor concrete data.

 

Fase 3 - Realiseren

Het YAR-programma wordt afgerond met een vervolgtraject. Als vrijwilliger speel je hierin de rol van coach. Je engageert je om één jongere gedurende negen maanden bij te staan in het realiseren van zijn drie concrete doelen.

blank_page

Hoeveel tijd stop je daarin?

De basisvaardigheden voor je opdracht als coach krijg je mee tijdens een opleidingsweekend.

Vervolgens ben je aanwezig tijdens de laatste twee dagen van de trainingsweek. Daar maak je kennis met de jongen of het meisje dat je gaat coachen. Vanaf dan heb je twee keer per week contact met hem of haar. Eén keer telefonisch en één keer in een ontmoeting.

Daarnaast neem je maandelijks deel aan een trainingsmoment met alle jongeren en een vergadering om die trainingsmomenten voor te bereiden. De trainingsmomenten vinden plaats op zaterdag, de voorbereiding ervan op een avond in de week.

Coach de coach

YAR Vlaanderen stopt erg veel tijd en energie in de begeleiding van zijn coaches. Hun rol in hele programma is dan ook cruciaal. Daarom contacteert YAR Vlaanderen je wekelijks om je te ondersteunen bij je opdracht als coach. De tijd die jij daarin investeert, rendeert dubbel. Zowel jij als de jongere die je coacht worden er immers beter van.

YAR Vlaanderen

Schippersstraat 11a

3500 Hasselt

contacten

YAR Vlaanderen Facebook