Anneke Bezuijen 
Lille, 07/02/1989

Annekes levensverhaal begint bijzonder: ze wordt geboren op de keukentafel. Een bewuste keuze van haar ouders die een alternatieve levensstijl omarmden. Haar vader van Nederlandse afkomst bracht de gewoonte van thuisbevallingen mee, iets wat in Nederland gangbaar is.

“Ik groeide op in een gezin waar meditatie en vegetarisme ‘normaal’ waren, terwijl dat in die tijd eerder alternatief was. Hoewel mijn ouders er gaandeweg minder vasthoudend in werden, bleef hun ruimdenkendheid een constante factor in mijn opvoeding”.

Op school wilde Anneke vooral goede cijfers halen zonder al te veel moeite, om daarna te genieten van een vrije, zorgeloze zomer. Maar er was iets niet helemaal in de haak. 

“Ik kwam redelijk moeiteloos door mijn schooltijd, maar toch kreeg ik hoofdpijn en migraine. Achteraf bekeken allicht door de rigide structuur die me niet lag en de druk die ik mezelf oplegde. Ik was liever buiten. Sprak graag af met vrienden en hield van reizen.”

Buiten de schoolmuren vond Anneke haar passie in vrijwilligerswerk. Ze begeleidde mensen met een verstandelijke beperking op zomerkampen, werkte bij Oxfam Wereldwinkel en de Jeugdraad, en bracht met AFS een jaar door in Peru. Daar werkte ze onder andere in een begeleidingscentrum voor vrouwen.

Anneke noemt haar ervaring in Peru het eerste kantelmoment in haar leven:

“Ik heb een fantastische tijd beleefd in Peru. Maar ik zag er ook veel geweld en armoede, en dat druiste in tegen mijn waarden en normen. Het heeft me harder gemaakt, vooral in mijn kijk op mannen. En toch heb ik ook veel geleerd en mooie dingen ervaren, zoals lekker eten, prachtige reizen en cultuur.”

Terug in België ging Anneke in Antwerpen sociologie studeren. Het wakkerde haar nieuwsgierigheid naar de wereld nog meer aan. Met de goedkoopste Ryanair-tickets ging ze zo vaak mogelijk op reis. De keuze voor een laatste semester in Grenoble lag voor de hand. Snowboarden en wandelen, prachtige natuur en geweldige vrienden – het verzachtte Annekes blik op de wereld en op mannen. 

Na Grenoble verhuisde ze naar Brussel voor een master in hr. Het multiculturele karakter van de stad en de vrijheid bevielen haar.

Een masterthesis bij Belfius Insurance zorgde voor Annekes eerste job, gevolgd door een carrière van 10 jaar. Die verliep voorspoedig, al botste ze regelmatig tegen muren door haar drang om alles goed te doen en de stress om kleinigheden. Het leidde uiteindelijk tot een burn-out.

“Na negen maanden van hoofdpijn en spanningsklachten vond ik mijn rust in yoga, meditatie en mijn hond. Ik zocht naar werk waarin ik zinvol bezig kon zijn. Bij Belfius Insurance kreeg ik de kans om me te verdiepen in leiderschapsvaardigheden en coaching, en daar werd de kiem gelegd voor mijn interesse in YAR. Ik wou meer met mensen werken en dieper in die coachingvaardigheden duiken.”

Persoonlijke ontwikkeling bracht Anneke bij YAR. De combinatie van projectbeheer, coaching en werken met jongeren en vrijwilligers, voelde als een puzzel die in elkaar viel. 

YAR is een bevestiging geweest: de puzzelstukjes passen nu. Voor Anneke leidde verantwoordelijkheid tot vrijheid.

In haar persoonlijke leven heeft ze haar geluk gevonden, samen met haar vriend Wim en zijn twee tieners, genietend van eenvoudige dingen. 

Wat brengt de toekomst? 

“Mijn vriend en ik hebben bouwgrond en landbouwgrond gekocht in Duffel, waar we een plantenkwekerij starten. Ik zie mezelf in de toekomst veel buiten bezig in mijn vrije tijd. Ik droom ervan om een ecologische woonplek te creëren waar diversiteit en organisch leven centraal staan.

In mijn job wil ik groeien en anderen helpen om te groeien.”

Terugkijkend op wat was, besluit Anneke dat geluk in kleine dingen zit en dat je er zelf voor kunt zorgen.

Annekes reis van workaholic naar een leven dat meer in balans is en voldoening schenkt, toont dat geluk vooral te vinden is in jezelf en dicht bij huis (een levenswijsheid die iedereen mag ervaren). 


Tekst: Cleo Hendriks © Fotografie: Renaat Nijs