• Ahlam

  Je emoties bepalen je gedrag. Als je je emoties niet onder controle hebt, dan hebben ze jou onder controle. Door deel te nemen aan YAR, heb ik een beter zicht op wat ik wel en niet wil. En ook op wat ik nodig heb en moet doen om dat te krijgen. Ik maak zelf mijn keuzes. Alles ligt in mijn eigen handen.

  Ik wil een eigen stek, meer rust en orde. Hoe ordelijker ik vanbinnen ben, hoe beter ik voor mijn doelen kan gaan.

  Ik was aanvankelijk wat zenuwachtig over de coach. Maar ze heeft mij ongelofelijk verrast en ik ben superblij met haar. Ik denk dat niemand beter bij mij zou passen. Het belangrijkste: ik leer ontzettend veel van Kristin!

 • Kristin, coach van Ahlam

  Mijn jongere heeft zichzelf in vraag gesteld, en zich vanop afstand onder de loep genomen. Ze doet ook haar best om zaken waar ze tegenaan loopt recht te trekken – met vallen en opstaan. Er is geen goed of fout.

  Ik leer meer en meer om wat bij de andere hoort daar te laten. En om het niet meer persoonlijk te nemen, noch om mij verantwoordelijk te voelen voor het eindresultaat.

  Wat ik vooral meeneem uit dit traject: mijn engagement behouden, wat de andere ook doet. 

 • Marianne, coach van Zuzanna

  Het YAR-programma is een verrijking voor iedereen die erin stapt. Het helpt kwetsbare jongeren om te zien wat ze zelf even niet zien. Samen in een mooie toekomst geloven. Samen aan de slag gaan om opnieuw een levenspad te vinden. Om stap voor stap de berg te beklimmen naar een van de toppen die het leven zin geven.

  Niet oordelen maar geloven en vertrouwen in ieders mogelijkheden – telkens opnieuw.

 • Zuzanna

  Ik moest hier even weg; ik kwam niet als dezelfde persoon terug. Niemand zei dat het gemakkelijk zou zijn. Niemand waarschuwde mij dat ik tranen zou vergieten. 

  Nu sta ik sterker dan ooit. Ik laat mezelf nooit meer vertellen wie ik ben omdat ik weet wie ik ben. Als ik nee zeg, betekent het nee. Ik ben onherkenbaar veranderd.

  Ik sta stevig in mijn schoenen. Ik hou van mezelf, waardeer mezelf. Ik neem risico’s. Ik maak keuzes. Wat me niet doodt, maakt me sterker. 

  Ondanks mijn verleden, kan ik gelukkig zijn en omgaan met mijn obstakels. Ik kan eindelijk oprecht lachen, zonder te liegen. Dat heb ik aan mezelf en mijn harde werk te danken. Maar ook aan mijn coach en het YAR-programma. 

  Ja, ik ben een slachtoffer. Maar ik ben ook iemands dochter, vriend, zus, iemand! En vooral: mezelf. Bedankt aan mijn familie en alle vrienden die mij hebben gesteund. 

  IT IS WHAT IT IS, JUST GO ON AND STAY STRONG!

 • Jelena

  Door YAR Vlaanderen heeft de jeugdrechter mij nog een kans gegeven. Ik besef nu dat het belangrijk is om blijvend mijn best te doen en het goede pad te bewandelen. Voor ik weer contact had opgenomen met mijn coach, vreesde ik dat mijn situatie onherstelbaar was. Er viel niks meer te ‘fiksen’; alles leek verloren. Maar YAR Vlaanderen heeft mij veranderd in de positieve zin. 

  Ken je het verschil tussen het menu en de maaltijd? Je verwacht het ene, maar je krijgt iets anders. Daarmee moet je leren leven. 

 • Sanne, coach van Jelena

  Wat mij het meest verbaasde in dit traject? Hoe Jelena, na een hele poos radiostilte, opnieuw opdook. En hoe ze de draad van haar traject weer oppikte. 

  Onze relatie kreeg in de laatste weken van het traject ook een andere wending: opener en meer ontspannen. De les die ik daaruit leerde: ‘It ain’t over until it’s over’.

 • Jurgen, coach van Arthur

  Waar ik altijd versteld van sta? Jongeren hebben zoveel zelfkennis! En ze stellen zich ervoor open om die inzichten in vraag te stellen.

 • Arthur

  Het belangrijkste moment voor mij, was mij inschrijven voor het YAR-programma. Ik heb die keuze zélf gemaakt. En daar ben ik achteraf gezien ook heel blij mee.

 • Dimitar

  Ik vond het moeilijk om in die residentie stil te zitten en te luisteren naar Marc, andere jongeren en hun problemen. Was het te vroeg om emoties te delen?

  Ik heb deze uitdaging overwonnen door er gewoon in mee te gaan. Zonder nadenken, zonder mij zorgen te maken over wat anderen denken, gewoon voor mezelf bezig zijn. Normaal denk ik vaker aan anderen dan aan mezelf.

  Dankzij mijn deelname aan het YAR-programma heb ik een betere relatie met mijn vader. Ik heb de keuze gemaakt om naar hem te luisteren, en dat heeft onze relatie goed gedaan.

  Ik ben rustiger en word minder snel boos omdat ik het tijdig besef. Ik kan er soms zelfs om lachen.

  Ik denk nu ook na over mijn toekomst, over wat ik wil doen in mijn leven.

 • Gabry, coach van Gaelle

  Als coach van Gaëlle ben ik vooral onder de indruk van haar veerkracht. Ze ging net voor de lockdown zelfstandig wonen. Ze bleef in actie, regelde allerlei praktische zaken, richtte haar studio in … En al die tijd bleef ze positief en geëngageerd om doelen te bereiken. 

  YAR heeft ook een positieve invloed gehad op mezelf. Bijvoorbeeld op mijn relativeringsvermogen, de manier waarop ik prioriteiten stel, en hoe ik met mijn kinderen praat.

  Blijf in actie

 • Gaëlle

  Eerst had ik niet veel vertrouwen in het YAR-programma, maar ik ben trots op mezelf dat ik het heb volgehouden. Ik durf nu meer voor mezelf op te komen. Ik schaam me niet voor wie ik ben, én ik ben zelfstandig gaan wonen.

 • Younes

  De grootste uitdaging van het programma was thuis weggaan en een week lang met onbekenden optrekken, omgaan, eten, slapen … Ik heb het soms heel moeilijk gehad, maar ben blijven doorzetten. Ik ben blij dat ik die keuze heb gemaakt. Het traject heeft mijn ogen geopend en me doen inzien dat ik het waard ben.

  Ik heb deze uitdaging overwonnen, simpelweg door minder na te denken en gewoon te doen. Ik heb keihard aan mezelf gewerkt. Ingezien dat ik wel sterk ben. En dat ik wel dingen kan doen waaraan ik vroeger zelfs niet gedacht zou hebben. 

  Vóór YAR zat mijn leven vast, nu gaat het opnieuw verder. 

  Ik sta sterker in mijn schoenen. Bouwde meer zelfvertrouwen op. En ben minder ‘bang’ om nieuwe mensen te leren kennen. Het inzicht dat mij altijd zal bijblijven? Doe wat je graag doet!

  De samenwerking met mijn coach was fantastisch! Hij was tijdens die maanden niet alleen mijn coach, maar ook een vriend die er was als ik hem nodig had.

 • Sven, coach van Younes

  Het programma heeft mij meermaals een spiegel voorgehouden. Ik herkende bij mijn jongere bepaalde reacties en gedragingen die ik zelf al had toegepast. Daardoor kon ik er dieper over nadenken: is dat hoe ik wil overkomen? Welke reacties zouden een beter resultaat opleveren?

  Die reflectie hielp vervolgens ook om Younes bij te staan. En om hem te laten stilstaan bij zijn gedrag. Het zorgde ervoor dat het gesprek kon blijven doorgaan, omdat het ons verbond. 

  Mijn lessen in een notendop? YAR heeft me helpen groeien en bewuster omgaan met mijn eigen gedrag en gedachten. 

  Hoe ik wil overkomen.

 • Nathalie, coach van Lindsy

  Wat er zo uniek is aan YAR? Dat wou ik ook weten, dus schreef ik me in voor een infoavond. Ik was meteen verkocht. Een paar maanden later was ik Lindsy’s natrajectcoach.

  YAR stelt het volgende: “Het unieke is dat we met vrijwilligers werken, mensen uit het ‘gewone’ leven, die tijd en energie vrijmaken om een jongere te coachen.” Dat is absoluut waar. Maar wat mij vooral raakte, was de totaalaanpak: het hele concept en de tools.

  Jongeren worden gecoacht op kracht in plaats van zwakheden. Want daar gaat al genoeg aandacht naartoe. Ze kiezen zélf hun doel: iets wat ze belangrijk vinden om aan te werken of te herstellen. Ze worden intens getraind om (weer) hun woord te zijn naar hun doel. Keer op keer, ondanks de omstandigheden (en o ja, die zijn er!).

  YAR is life-changing voor coach en jongere. Voor mij bestaat daarover geen twijfel. Zelfs jongeren die er nog niet helemaal zijn, of niet voluit de kans hebben gegrepen, zullen ooit iets lezen of horen dat hen herinnert aan wat ze bij Marc hebben geleerd. En dan zullen ze een tweede kans nemen.

  Aan mijn jongere:

  Liefste Lindsy,

  Je was nog jong toen ik je leerde kennen, maar je had al kennisgemaakt met de donkere gevoelens van het leven. Elke week stond ik verbaasd van je wijsheid en de manier waarop je die zo goed verwoordt. Ik heb je tien maanden lang krachtiger zien worden. Dichter bij jezelf. Lichter ook. Je ontdekt opnieuw dansen en zingen, schrijven en tekenen. Je wil later ‘iets met mensen doen’. Ik twijfel geen seconde dat dat ook zal lukken. Ik wens voor jou dat de tools van YAR je de kracht geven om door te blijven gaan op de weg die je nu bent ingeslagen. 

  Liefs, Nathalie

 • Lindsy

  Ik ben echt veranderd door YAR. Ik bevond mij eerst op een donkere plek met negatieve gedachten en een journalist die jarenlang de baas over mij speelde. Nu ik een ander standpunt heb ingenomen, heb ik mijn zelfwaarde ontdekt. Dat is me gelukt door actie te ondernemen. Ik voel me zo sterk en zelfzeker. Ik geniet van alles waarvan ik hou en wat mij gelukkig maakt. Ik verdrink niet meer in mijn emoties. Ik ben niet meer de persoon die ik vroeger was. Ik ben de persoon die ik wil zijn, voor altijd  en een speler in actie die nooit zal opgeven.

  Voor altijd een speler in actie

 • Selma

  Als ik boos ben, wandel ik naar de koeien in het Rivierenhof. Ik hou namelijk van dieren. Ze brengen me tot rust. Ze zijn eerlijk. Liegen nooit. Het liefst zou ik alleen met dieren leven, en met mijn coach. 

  Ik heb geleerd om de dingen op een rijtje te zetten. Zo zie ik wat mij boos maakt. Ik heb ook geleerd om mijn boosheid zelf onder controle te krijgen.

  Ik ben nu veel rustiger dan voor mijn deelname aan YAR. En als ik het moeilijk heb, trek ik naar de koeien of bel ik mijn coach.

  We hebben samen dingen gedaan die ik nooit eerder deed, zoals die uitstap naar het Atomium in Brussel. Ik kreeg er uitleg over van alles en nog wat – boeiend! Bedankt daarvoor, coach.

  Mijn YAR-coach is ‘MIJN’ coach. Ze was er altijd, zónder kwaad te worden. Ze bleef altijd rustig, zelfs als ik weer eens boos was op alles en iedereen.

  Omdat het thuis niet meer ging, liep ik weg. Mijn coach bracht me terug, opnieuw zonder boos te zijn of mij de les te spellen. Ze begreep me, maar zei tegelijk dat weglopen niet de beste oplossing is. Nu loop ik niet meer weg, maar maak ik een wandeling om tot rust te komen.

 • Hannelore, coach van Selma

  Ik heb leren luisteren – zonder een oordeel te vellen en zonder er zelf een verhaal van te maken. Dan komt de opening om verbinding te maken en samen aan de slag te gaan vanzelf. Ik bewonder het doorzettingsvermogen waarmee mijn YAR-jongere dit traject doorlopen heeft. 

  Als coach krijg je van YAR ondersteuning en vertrouwen. En in de meest precaire situaties schiet er een heel team in actie. Je staat er nooit alleen voor.

  Met vallen en opstaan hebben we geleerd om elkaar te vertrouwen: dé basis om ergens toe te komen. Luisteren en trachten te begrijpen was de sleutel van een mooi, groeiend en boeiend traject. Het ging niet om mij, maar om de jongere. Zelf in al haar boosheid moest ik leren beseffen dat het niet om mij ging.

  Ik heb nooit vragen gesteld over haar verleden of de reden voor dit traject. Nooit geoordeeld of veroordeeld. Ze vertelde me wat ze wilde vertellen, zonder druk. We hebben samen naar de toekomst toe gewerkt. En geleerd om kansen te grijpen als ze zich aandienen – hoe klein ook.

 • Sandra, coach van Nina

  Mijn eerste YAR-coachingprogramma was meteen een heel verrijkende, positieve ervaring. Een vrij hobbelig parcours dat mij in het begin als coach wel eens onzeker maakte. “Gaat het wel goed? Kan/moet ik het anders of beter aanpakken?” 

  Gaandeweg heb ik ervaren dat elk obstakel ook nieuwe mogelijkheden en inzichten bood. Dat was telkens een extra uitdaging om nóg sterker in het engagement te staan.

  Wat mij ook gefascineerd heeft: het programma zet niet alleen in op coaching van de jongeren, maar evengoed op coaching van de coaches. We kregen een spiegel voorgehouden om inzichten te verwerven en daarmee aan de slag te gaan. Zo heb ik ervaren dat werken met jongeren begint met werken aan jezelf.

  Het engagement naar mijn jongere toe is voor mij vlot en gemakkelijk verlopen. Ik zag het op geen enkel moment als een ‘opdracht’ om af te spreken, contact te houden, er te zijn voor Nina. De emotionele impact daarentegen, was wél groter dan ik had kunnen vermoeden. Nina coachen deed wel iets met mij als mens. Het liet mij zeker niet onberoerd. Naarmate het traject vorderde, heb ik mijn emoties wel in het juiste perspectief kunnen plaatsen.

  Wat mijn ervaring bij YAR mij heeft geleerd? Dat ik belangrijke keuzes niet voor mij uit moet duwen. Ik moet keuzes durven te maken, knopen doorhakken, er volledig achter staan en niet meer achteromkijken.

  Het YAR-coachingprogramma was voor mij een fantastische ervaring waar ik geen seconde spijt van heb. Ik raad het iedereen met een hart voor anderen dan ook aan. Bedankt YAR!

 • Nina

  Ik deel graag mijn YAR-avontuur. Tijdens de eerste dag maakten de jongeren kennis met elkaar. Een beetje eng voor mij. Ik moest mij al openstellen voor onbekende mensen, nog voor ik aan mijn avontuur begon. Maar de uren vlogen voorbij en ik kon met een goed gevoel beginnen omdat ik al wist met wie ik op residentie zou gaan. 

  De residentieweek had voor mij wel wat obstakels: de cursusruimte, het uitdagingenparcours, de opdrachten … Vooral de cursusruimte vond ik zwaar. Je moest er aan de groep en de medewerkers van YAR vertellen over je verleden. En drie doelen bepalen om aan te werken. Voor mij was dat: zelfvertrouwen, mijn verleden achter me laten en anderen vertrouwen. Dat tweede was het moeilijkste. Terwijl ik vertelde, kreeg ik vragen die maar doorgingen tot ik mijn emoties toonde. De rest van de week vond ik leuk, al was het soms ook wel eng (zoals die ‘pamperpaal’ om af te springen en de vertrouwensval). Maar ik kan je wel zeggen dat ik het allemaal heb gedaan!

  Het moment dat ik mijn coach ontmoette op dag vijf, vergeet ik nooit. We werden die avond geblinddoekt en door onze coach naar het kampvuur begeleid. Op het houten plankje stond een beschrijving van de ‘oude’ Nina: onzeker, geen zelfvertrouwen, gekwetst … Dan mocht ik mijn blinddoek afdoen, en zag ik mijn coach Sandra. Ik was zo blij, we hadden onmiddellijk een klik en ik gaf haar ook meteen een knuffel. Daarna moesten we om beurten onze plankjes in het vuur gooien om de oude ‘ons’ achter ons te laten. En weet je wat? Ik ben trots om te zeggen dat het is gelukt! 

  Ik zie mij nog staan op het podium tijdens de ‘welkom thuis’-dag: “Ik ben vastberaden, dapper, moedig, aardig en zelfzeker”. Ook daarna heb ik nog goede gesprekken gehad met Sandra. Ik kan me geen betere coach wensen! 

 • Ibrahim

  Wat ik vooral geleerd heb van mijn coach is om van mijn woord te zijn – eerlijkheid boven alles. Mogelijkheden zien en blijven groeien. Je verantwoordelijkheid nemen. Geduld hebben en volhouden. Niet opgeven, zelfs al gaat het wat moeilijk.

  Ik heb ook geleerd dat geld het leven misschien makkelijker maakt, maar zeker niet per se gelukkig. Geluk schuilt in familie, vrienden, gezondheid en vooral in liefde voor en van elkaar.

  Om af te sluiten: bedankt aan het team van YAR Antwerpen, mijn coach, en alle andere jongeren dat ik dit programma heb mogen meemaken. Het heeft mij geïnspireerd, en jullie hebben mij geholpen waar het kon.

  Keep it safe and keep it healthy!

 • Ronald, coach van Ibrahim

  Do what you say, and don’t always say what you do.

  Keep your word!

 • Griet

  Wat me keer op keer verbaasd heeft is de veerkracht die in het YAR programma getoond wordt, door alle deelnemers. De jongeren tonen hun engagement en slagen er keer op keer weer in om er terug in te gaan staan als ze het even verliezen. Ze blijven open en gaan telkens weer door hun weerstand heen om vooruitgang te kunnen maken in hun leven en hun eigen prioriteiten te bepalen en keuzes te maken in die richting. Het toelaten van de coaching vergt veel van hen (van de jongeren), het vertrouwen geven. Het is enorm mooi om te zien hoe ze daar toch in slagen en stilaan leren dat er écht mensen zijn die aan hun kant staan en hen niet laten vallen. Dat ze die mensen zelfs niet tof moeten vinden om er toch op te kunnen steunen en zich te laten ondersteunen. De rust, de openheid die dit met zich meebrengt is echt zichtbaar en prachtig om te zien ontstaan.

  De coaches doen ook monden openvallen.. Het engagement dat voelbaar is op de coachbijeenkomsten is hartverwarmend en heeft mijn leven echt verrijkt en mijn blik veranderd. Zoveel mensen van zoveel verschillende achtergronden die er allemaal gaan staan, en blijven staan. Zoveel twijfels en vragen, elke coach zit wel eens vast.. En toch blijven ze er staan. Zoeken ze hulp bij elkaar en bij de YAR-verantwoordelijken. Ze blijven gaan en zoeken naar manieren om hun engagement blijvend waar te kunnen maken. En allemaal slagen ze erin! Ze slagen erin iets te betekenen voor hun jongeren dat zowel het leven van de jongeren als dat van de coach verandert. De ondersteuning die daarbij gegeven wordt door de coaches onderling en vanuit YAR overstijgt alles. De warmte, het gedragen worden, het samen nadenken, het traject dat aangeboden wordt vanuit YAR, de weg die elke coach daarin aflegt, … Het is een privilige om dit alles te mogen aanschouwen en voedt de ziel elke keer weer. Het mogen ervaren is een kado aan jezelf waar je nooit spijt van zal krijgen. Je leert jezelf toestaan ruimte in te nemen en ruimte vrij te maken. Ruimte te geven aan anderen om zichzelf te tonen. Ruimte voor gevoelens, voor dromen, voor doelen, voor rust, voor stiltes.. Voor mensen, om te zijn.

  Door er zelf te zijn en te blijven, maak je een wereld van verschil. Zo simpel, en toch zo groots. Het verbaast me elke keer weer.. Ik ben heel dankbaar voor YAR, voor residenties, voor dit natraject. Voor de jongeren die ik heb mogen leren kennen, de coaches, de medewerkers van YAR. Stuk voor stuk toppers, op hun eigen manier. Sommigen mijn type mens, andere totaal niet. Allemaal toppers en een enorme bijdrage aan het geheel.

  Mijn visie is enorm verruimd, ik kreeg zoveel tools.. Ik ben milder, zachter, (nog) meer open, geef veel meer kansen. Ik leerde keuzes maken. Bedenken wat ik wil, wie ik wil zijn, waar ik voor wil staan. Een standpunt innemen. “So be it” zal nooit meer hetzelfde betekenen als voorheen.

  De waarde van YAR is onschatbaar. Beyond words. Ongelofeloos.

   

 • Yasmina

  Mijn standpunt: ik ben de bron van wie ik ben, ik ben zorgzaam, betrouwbaar, aardig, nieuwsgierig, creatief, flexibel, dapper, moedig. Ik neem risico’s. Ik ben rotsvast en trots.

 • Ethan

  YAR heeft mij heel veel geleerd. Bijvoorbeeld dat iedereen problemen heeft en niemand perfect is. Dat ik mezelf mag zijn en mij niet moet schamen voor wie ik ben. Ik heb meteen meer zelfvertrouwen gekregen, en geleerd dat niet iedereen er een probleem van maakt of je nu trans of holebi bent. Je moet zijn wie je bent, zonder je daarvoor te schamen. 

 • Willy 

  Ik heb kennis gemaakt met een zeer professionele organisatie, die zowel de jongeren als coaches maximaal ondersteunt.

  Ik heb een totaal andere wereld leren kennen na 42 jaar werken in de banksector. Ik heb kennisgemaakt met de zorg-/jongerensector – een wereld van verschil.

  Wat ik meeneem: de openheid van de jongeren, ook al was ik niet hun vaste coach. De gesprekken die ik had met deze jongeren waren altijd open en oprecht.

  De standpunten en de benadering van problemen waren ook een verrijking voor mezelf.  Die ervaring kan ik toepassen op tal van situaties in het dagelijkse leven.

 • Sofie, coach van Hanne

  Je engageren om er te zijn voor een jongere kan een groot verschil betekenen in het leven van die jongere. Het voorbeeld dat YAR stelt door zelf in het engagement te blijven staan, maakt dat je je als vrijwilliger gesteund voelt om hetzelfde te doen. Onze YAR-coaches Marlous en Nick hebben ook in coronatijden voor continuïteit gezorgd – o zo waardevol.
  De afspraken met Hanne, de bijeenkomsten en contacten met Marlous, voelden nooit als een opgave. Hanne is aan het begin van het traject in haar engagement gaan staan en is daarin blijven staan. Onder begeleiding van Marlous ben ik, ondanks af en toe opduikende onzekerheden, blijven doorzetten over mijn comfortgrenzen heen. Na acht maanden samen in ons engagement te blijven staan, zie ik wat de impact ervan is.
  De woorden ‘keuze’ en ‘engagement’ hebben daardoor voor mij een duidelijke betekenis en waarde gekregen. Het zijn geen vluchtige begrippen meer.

 • Hanne

  Yar was een rollercoaster voor mij. In het begin vond ik het moeilijk om mijn coach in vertrouwen te nemen. En in de ‘drive’ van het dagelijkse leven moest mijn coach mij af en toe een beetje moed geven om af te spreken. Onze band werd gaandeweg beter en leuker. Bijna als een onderonsje tussen zussen, want er werd geen oordeel geveld over wat ik zei. 

  De week maakte de grootste indruk op mij omdat ik zoveel gezien, gedaan, gehoord en beleefd heb. Ik heb toen veel keuzes gemaakt die mij gevormd hebben tot de persoon die ik nu ben. De belangrijkste keuze was om erin te stappen: alles wat ik was en had (van mijn vriend tot mijn gsm) achterlaten om met mezelf geconfronteerd te worden. De relatie met mezelf is positief veranderd. Ik ben het leven minder gaan beschouwen als iets dat mij leeft, iets dat ik onderga. Nu leef ik mijn leven zelf en maak ik er het beste van. Ik geniet meer van de kleine dingen en weet dat elke dag een nieuw begin is. Die week heeft echt mijn ogen geopend. Ik heb er veel uit meegenomen dat ik vandaag nog altijd toepas. Zoals die iddybiddychittycommity of het verschil tussen het menu en de maaltijd. YAR was een van de mooiste en leerrijkste ervaringen in mijn leven.

  Elke dag is een nieuw begin

 • Xena

  YAR heeft mij veel geleerd. Bijvoorbeeld dat niemand perfect is en dat iedereen een rugzak met problemen meesleept. Ik heb geleerd om gewoon mezelf te zijn in alles wat ik doe. Zodra ik met YAR begon, zag ik in dat het kan helpen om je emoties te uiten. En dat je je emoties een plekje moet geven. Het is niet altijd makkelijk om veranderingen bij jezelf te zien. Maar dankzij YAR weet ik dat er wel wat is veranderd. Ik weet waar ik sta in mijn leven.

  De belangrijkste les die ik meeneem, is dat je niet moet luisteren naar de itiebittyschitycomedy.  Want die nestelt verhalen in je hoofd die het je op sommige momenten lastig maken. Jezelf blijven, in jezelf vertrouwen en je emoties uiten is het allerbelangrijkste.

 • Ingrid, coach van Xena

  Effort never dies.

 • Ivo, coach van Jesser

  Wat YAR me geleerd heeft: telkens opnieuw en zonder vooroordeel mijn hart te openen voor de jongere en het traject dat hij aflegt.

 • Jesser 

  Ik ben respectvol, zorgzaam en energiek

 • Xario

  Wat ik nooit zal vergeten, is dat ik in een groep terechtkwam waar op twee dagen een vriendschap ontstond en een vertrouwen groeide, dat nooit te verbreken zal zijn.

 • Jo, coach van Xario

  Ergens diep verscholen in ons binnenste, voelen we aan dat we de dingen die ons gevangen houden, kunnen veranderen of ombuigen. Meestal ontbreekt het ons aan iets, of vinden we de moed niet om de mouwen op te stropen.

  Gewoon denken over jezelf veranderen, is alvast een mooi begin. Deelname aan het YAR- programma was een aangename herontdekking van waarden die ondergesneeuwd waren. Ik ben er rijker door geworden.

 • Mona, coach van Chanella

  De jongeren wat meer zelf hun weg laten vinden en vooral ‘loslaten’, was voor mij een grote uitdaging. Ik was ook verbaasd hoe mondig en assertief de jongeren zijn. En hoe ze alles zo mooi en sterk kunnen verwoorden. Dat is echt niet makkelijk als het om emotionele zaken gaat.

  Na tien maanden ben ik zo blij en fier dat ik in het programma ben gestapt. En ja, ik ben heel trots op Chanella! Want zij is het die deze weg heeft afgelegd, heeft volgehouden en doorgezet. Het was voor mij ook een goede leerschool op allerlei vlakken. Denk aan zorgen voor anderen wat meer op afstand laten.

  Chanella is een mooie en sterke vrouw die zich emotioneel goed kan uitdrukken en verwoorden wat ze wil in het leven. Iemand met een warme, charismatische persoonlijkheid. Ze is er zich soms niet bewust van hoe krachtig zij intussen in het leven staat.

 • Chanella

  YAR was voor mij een eyeopener op verschillende manieren. Zo heb ik geleerd dat niemand perfect is en dat fouten maken heel menselijk is. Ik heb leren omgaan met mijn emoties. Ik heb geleerd dat ik oké ben, ongeacht wat anderen daarvan vinden of zeggen. Ik heb geleerd dat je voortdurend evolueert. En dat fouten dienen om uit te leren. 

  Ik heb geleerd over het verschil tussen verwachtingen en de realiteit. Om met mezelf bezig te zijn en voor mezelf te gaan. In het leven heb je goeie en minder goeie momenten. Het hangt van jou af hoe je ermee omgaat. Het is normaal om minder goeie momenten te hebben, want je geraakt er wel overheen. 

  In de trainingsweek ben ik ook te weten gekomen dat als je iets echt wil en er 100 procent voor gaat, het ook lukt.

  Ik vind mijn coach Mona fantastisch – een prachtmens vanbinnen en vanbuiten. Ze was er altijd wanneer ik haar nodig had. 

  Hou van jezelf, ga ervoor en creëer je eigen toekomst. Je verleden is niet wie jij echt bent.

 • Quin

  Voor mij heeft YAR meer betekenis dan ik had verwacht. Door mijn coach Katya is er meer balans in het leven. Ik was ervan overtuigd dat ik dat al had, maar dat bleek toch niet helemaal het geval …

  Ik wil YAR en mijn coach Katya van harte bedanken.

  ‘The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes.’  

 • Katya, coach van Quin

  pastedGraphic.png

  Weet je nog, Quin, dat ik je deze quote voorlas tijdens een van onze laatste gesprekken?
  Dat deed ik niet zomaar. Ik deed het omdat hij helemaal bij jou past.
  Die prachtige, bloeiende bloem … dat ben jij!
  Jij hebt het gedurfd. Jij hebt het gedaan.
  Je nam het risico om in dit YAR-project te springen. Misschien met een klein hartje en de nodige reserves. Maar je hebt het toch maar gedaan.
  Quin, ik geloof gewoon keihard in jou omdat ik jouw prachtige kwaliteiten zie. Die verdienen het om in al hun glorie te bloeien.
  De wereld ligt aan je voeten! (ik weet dat je dit nu weglacht en misschien niet gelooft, maar het is écht zo). Ik wens je een stralende toekomst … en weet dat mijn deur altijd voor je open staat!
  Heel veel goeds,
  Katya

 • Peter, coach van Kenji

  Ik heb het geluk gehad om in een stabiele omgeving op te groeien en een vrij stabiel leven op te bouwen. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Wat is dan een uurtje per week in mijn leven als het een steun betekent voor een jongere die nog moet beginnen aan het zijne? De belangrijkste ervaring: de jongeren inprenten dat je fouten mag maken. Mijn YAR-ervaring in vijf woorden: 

  1. Betrokkenheid: als coach ben je betrokken maar toch onafhankelijk, als het ware aan de zijlijn.
  2. Miserie: tijdens de residentieweek werd ik stil van de jongeren hun verhalen. Gewoon zorgeloos gelukkig zijn, is voor velen niet weggelegd …
  3. Nieuwe vriendschappen: veel nieuwe mensen leren kennen met een hart voor anderen.
  4. Waardering: de oprechte waardering die ik krijg van ‘mijn’ jongere, doet deugd.
  5. Inspiratie: YAR zet je aan om na te denken over jezelf en de maatschappij. Daardoor groei je als mens.
 • Kenji

  De residentiële week was voor mij de grootste uitdaging. Rustig blijven op trainingskamp, veel praten, lang stilzitten … echt niet makkelijk. De terugrit in de bus naar de ‘welkom thuis’ in Antwerpen vond ik dan weer de prettigste ervaring. Vooral omdat iedereen zo uitgelaten was. 

  Ik ben vooral veel rustiger geworden. Mogelijk omdat ik wat ouder ben, maar ik zit nu ook in een rustigere omgeving en dat heeft een goede invloed op mij.

  De relatie met mijn coach is positief. Het doet deugd om te weten dat er iemand is met wie je kan praten. Ik zou dat graag zo houden.  

 • Ferit

  ’t is goed… ik voel me goed’

 • Robert, coach van Ferrit

  Klaar en voorbereid op wat de toekomst mij zal brengen.

 • Nicole, coach van Hannelore

  De YAR-ervaring heeft van mij een ‘wijzer’ mens gemaakt. Daardoor is het leven weer simpelweg een stukje mooier geworden. 

 • Hannelore 

  Ik ben met veel tegenzin aan het programma begonnen. Ik wou het eerst écht echt echt niet doen. Uiteindelijk heb ik mezelf toch kunnen overtuigen om eraan deel te nemen. En al die tijd stond ik versteld van de lessen die ik eruit trok. En die ik kon meenemen naar mijn dagelijkse leven. Ik had nooit verwacht dat het zo’n goede ervaring zou zijn en dat ik er zoveel van zou leren. Ik ben echt wel dankbaar dat ik dit heb mogen doen.

 • Cassandra

  Geen woorden maar daden.

 • Hilde (coach van Cassandra) 

  ‘Without action you aren’t going anywhere.’ – Mahatma Gandhi

 • Luc, coach van Evandro

  Het natraject bij YAR duurt acht maanden. Van intakegesprek en concrete planning tot het eerste contact met de jongere. En dan wekelijks afspreken. Volhouden als coach, er zijn als coach, begeleiden als coach. Dit traject is voor herhaling vatbaar. Bedankje aan mijn YAR-coach! Want ja, we zijn met ons drieën: de YAR-coach, de jongere en ik.

 • Evandro

  We kunnen buigen, maar niet breken. 

 • Edmond

  Niet naar de conversaties in mijn hoofd luisteren, gewoon doen wat ik moet doen. Alleen luisteren naar de positieve gedachten, nooit naar de negatieve.

 • Erwin, coach van Edmond

  Als een woord een woord is, dan kan ik de hoogste bergen op. Ook diegene waarvan ik op voorhand dacht: dat lukt nooit!

 • Joost, coach van Armend

  ‘Perhaps all the dragons in our lives are princesses who are only waiting to see us act, just once, with beauty and courage. Perhaps everything that frightens us is, in its deepest essence, something helpless that wants our love.’

  Wat ik uit YAR haal, is 100 procent. Of beter: wat er mogelijk wordt als je ergens 100 procent voor gaat. 

 • Armend 

  Negeren is een zwakte. Eens je zwakte toont, zullen mensen je anders zien. Geloof in je standpunten en je komt er. Het leven naar succes is een sleutel die jij begeleidt en controleert. 

  Ik ben open. Ik ben sociaal. Ik oordeel niet. Ik ben assertief, gezond en geduldig.