Nordine Arraudi 
11.05.1977, Rumst
Antwerpen

Nordine is een weloverwogen man. Na ongeveer vijf minuten stelt hij al dat hij functioneert vanuit efficiëntie. Hij houdt een strakke lijn aan, van geboorte tot dood. 
Hoe die lijn eruitziet, blijkt meer onverwacht dan verwacht. 

Nordine komt uit een traditioneel Marokkaans gezin met veel kinderen. Hij vergelijkt zichzelf qua opvoeding met generatie Z, geboren in de jaren 20. Hij krijgt een klassieke religieuze opvoeding, al noemt hij de Koran meer sentimenteel en vooral een eerbetoon aan zijn vader. Vader krijgt in de Koran een permanente plek in de even dierbare boekenkast.  

“Ik was dertien toen ik bij het PMS geconfronteerd werd met een beperkt beeld op onze gemeenschap. Er werd mij daar aangeraden om technisch onderwijs te volgen. Dat heeft ertoe geleid dat ik zelf mijn leven ging plannen. Ik had een verhaal nodig, wou een man met een plan zijn.”

Het wordt handelswetenschappen. Nordine komt terecht in de auditwereld die draait rond processen, risico’s, controle en cijfers. Dat het beroep bij zijn achternaam past, is toeval.
Al kiest hij er plots ook voor om die controle los te laten en, zoals hij het zegt, te beginnen met een ‘clean slate’. 
Hij trekt naar China om er te werken als financieel verantwoordelijke. 

Mensen zijn op een bepaalde manier opgevoed, zelfs geconditioneerd. Door lang ergens anders stil te staan, creëer je afstand en krijg je andere nuances in je leven. Het gaf me de kans om herboren te worden.
Reizen leert je hoe mensen op verschillende plaatsen in het leven staan en welke waarden en normen ze eren. Het leert je iets over jezelf.”

“Belangrijk is om kritisch te blijven.”

Na vier jaar China neemt Nordine ontslag en trekt hij drie maanden door Maleisië, Australië en Nieuw-Zeeland om zo ruimte te creëren en na te denken over een nieuw hoofdstuk.
Na zijn terugkeer komt hij per toeval in aanraking met vrijwilligerswerk bij YAR Vlaanderen, een spiegel die blijft nazinderen. Aansluitend krijgt hij de kans om te starten bij zijn eerste werkgever, waar hij veel nieuwe kansen krijgt. 
Enkele jaren later, januari 2018, kriebelt het weer. Hij neemt ontslag en vertrekt naar Colombia om zichzelf heruit te vinden en zich voor te bereiden op de marathon van Berlijn. In de zeven maanden die hij daar doorbrengt, leeft hij authentiek. Hij maakt hechte connecties, vrienden voor het leven, ondanks zijn voornemen om een solitair leven te leiden.

Pas een week voor de marathon van Berlijn keert hij terug naar België, maar dat heeft geen invloed op zijn resultaat. Hij loopt 42 kilometer op 3 uur en 2 minuten. Het maakt hem een B.Q., een Boston qualifier.  

“Ik ging naar Boston en de marathon werd een enorm emotionele ervaring. Plots liep ik samen met een vreemde, een ‘pacer’ die de eerste 30 kilometer met en voor me liep om ritme en rust te scheppen. Een vriend voor het leven die ondertussen al op bezoek is gekomen.”

Enkele maanden na Boston komt het zwarte gat. 

En net op dat moment wordt Nordine weer gevraagd voor een traject bij YAR Vlaanderen, als vrijwillig medewerker. Hij beslist om in te stappen omdat hij stimulans mist in zijn omgeving. Hij wil de rollen omdraaien en zelf stimulator worden. 

Stimulans lijkt Nordine nochtans genoeg in zijn leven te hebben. Hij is een man die weloverwogen praat, om reactie uit te lokken, maar steeds met passie. 
Passie voor koffie bijvoorbeeld en voor zijn prototypekoffiemolen. Hij kan de fijnheid van zijn koffiebonen bepalen en zo de smaak, wat elke kop koffie een verrassing maakt. Maar het is vooral de kracht van het ritueel die hem doet kiezen voor een handmolen.  

“Besef dat de kracht bij jezelf ligt, in de groei.”

Nog een passie is lezen, met Hermann Hesses De Steppewolf als keerpunt in zijn leven. Het is de eerste keer dat Nordine beseft dat er nog iemand is die denkt zoals hij, en dat hij niet anders is.

Om bij tijd en stond uit dat hoofd te komen, mediteert hij dagelijks een halfuur. Nordine verwijdert alle tijdsgebonden elementen uit zijn buurt en van zijn lichaam. Hij focust zich enkel op zijn ademhaling, om zo ruimte te creëren in zijn hoofd. 

Denken en praten horen bij Nordine als water bij een vis. 
Zijn advies komt dan ook niet als een donderslag bij heldere hemel.

“Ik ben eigenlijk alles en niets.”

“Denk na en laat je omringen door mensen die ‘an inconvenient truth’, een ongemakkelijke waarheid, durven verkondigen. 


Ik ga vaak in gesprek met mensen die een gemeenschap, bijvoorbeeld de Marokkaanse, heel erg stigmatiseren of standaard bekijken. Ik zou graag een ander inzicht brengen omdat ik misschien niet in die standaard pas. Al moet ik zeggen dat ik best functioneer bij mensen die verder dan de oppervlakte kijken. 
Besef dat de kracht bij jezelf ligt, in de groei.”

“Als ik iets begrijp is het goed. Dan ga ik gewoon door.”


Tekst: Cleo Hendriks © Fotografie: Renaat Nijs