Nieuws

PAS – podcast voor stadsfestival MoMeNT

Carlijne Hertog maakte een podcast met persoonlijke getuigenissen  van YAR-vrijwilligers die jongeren bijstaan. Een creatie op uitnodiging van YAR Vlaanderen, Kantelmoment en MoMeNT.

  • Waarom zijn ze vrijwilliger geworden?
  • Wat krijgen ze ervoor terug?
  • Wie leert er van wie?
  • Wat betekent het om er onvoorwaardelijk voor iemand te zijn?

Voor YAR Vlaanderen is tijd geven de kern van de werking. Vrijwillige medewerkers begeleiden jongeren die om uiteenlopende redenen thuis of op school niet meer terecht kunnen. Soms lopen de emoties hoog op, soms komt het vertrouwen pas na een moeilijk moment. Samen proberen ze hun leven terug op de sporen te krijgen.

De voorstellingen vonden plaats op 3 en 4 september 2022 in de rechtbank van eerste aanleg (assisenzaal), Vrijthof 2, Tongeren.

CREDITS

Opnames, interviews, montage: Carlijne Hertog
Dramaturgie: Katharina Smets
Muziek: Joachim Badenhorst
Mixage: Adriaan Severins

REVIEW

“Pas geeft een warme en prikkelende inkijk in datgene waar YAR Vlaanderen voor staat, en dat door de ogen van zij die YAR mogelijk maken: de vrijwilligers. We horen getuigenissen van de diepmenselijke ervaringen, twijfels en overtuigingen die maken dat zij kiezen én opnieuw kiezen om zich in te zitten voor YAR: om jongeren die elders niet meer terecht kunnen kansen te geven om hun doelen te bereiken, niet zozeer door hen specifieke zaken te laten doen maar bovenal door hen te leren ‘zijn’, en hen uit te nodigen verantwoordelijkheid te dragen over hun eigen emoties. Die uitnodiging naar de ander omvat voor de vrijwilligers vaak ook een uitnodiging naar zichzelf, om ook zelf te groeien in openheid, verantwoordelijkheid en intuïtie.”

Niels  Dewil