Nieuws

PERSBERICHT Interactieve foto-expo YAR Wonen – Scheepvaartkaai, Hasselt

In coronatijden toont YAR Vlaanderen zich extra veerkrachtig. Op 17 september pakt YAR Vlaanderen uit met een interactieve fototentoonstelling. De insteek: mogelijkheden zien en kansen grijpen.

YAR Vlaanderen laat zich door de coronadreiging niet uit het lood slaan. Elisa Vanmuysen, programmaverantwoordelijke YAR Wonen Limburg: “Om het coachingprogramma YAR Wonen onder de aandacht te brengen, organiseren we op 17 september een wandelexpo langs de Scheepvaartkaai in Hasselt. Die vervangt het traditionele YAR Wonen-event ‘Alleen wonen doen we samen’, waarbij jongeren en hun coaches vertellen over hun ervaringen.”

Interactieve belevenis

De expo is opgevat als een wandeling langs de Scheepvaartkaai, met foto’s van de jongeren en hun coaches. Via een QR-code ontdek je het verhaal erachter in teksten, gedichten en muziek. Koen Frøberg: “De foto’s visualiseren wat veelal ‘onzichtbaar’ blijft. Bijvoorbeeld dat die jongeren ongelooflijk flexibel en daadkrachtig zijn, ondanks hun vaak precaire situaties. Zo’n jongere is een vat vol mogelijkheden. Precies dát willen wij tonen. Om zo steun en versterking vanuit de samenleving te stimuleren.”

Van beperkingen naar mogelijkheden

YAR Wonen ondersteunt jongeren die uit noodzaak zelfstandig moeten gaan wonen. Ze krijgen praktische hulp, leren bewust keuzes te maken, en zijn omringd door een netwerk. Het coachingprogramma wordt doorgaans afgerond met een slotevent. Nu pakt de organisatie het noodgedwongen anders aan. Elisa Vanmuysen: “Een van de hoekstenen van onze programma’s is mogelijkheden zien. Dat is meteen ook de rode draad van de expo:”

Engagement en netwerk

Bij YAR Vlaanderen draait alles rond engagement. De coaches zetten zich vrijwillig in voor jongeren, en de jongeren engageren zich voor het programma. Koen Frøberg, directeur van YAR Vlaanderen: “Ook de maatschappij draagt een verantwoordelijkheid voor jongeren in problemen. Ze hebben een netwerk nodig om zich gesteund te voelen. Vandaag is het nóg moeilijker om een netwerk te creëren. Met deze expo willen we de kracht van engagement zichtbaar maken en ruchtbaarheid geven aan onze organisatie.”

Praktische info

Datum: 17 september, van 17 tot 21 uur.

Vertrekpunt: Schipperstraat 11, Hasselt (wandelroute is 1,6 kilometer).

Veiligheid: bezoekers respecteren de coronamaatregelen tijdens de wandeling.