Nieuws

YAR nu ook in Vlaams-Brabant

Nog meer gepaste zorg voor jongeren met een complexe problematiek
YAR kent uitbreiding naar Vlaanderen en Brussel

YAR is een hulpprogramma dat zich richt op jongeren vanaf 16 jaar die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd. Concreet gaat het om jongeren die op meerdere levensterreinen (gezin, school en vrije tijd) problemen hebben en herhaaldelijk in contact kwamen met de politie.

In 2007 werd YAR, op initiatief van de toenmalige minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin geĆÆntroduceerd in Vlaanderen. Tot op heden werd het programma aangeboden in de provincies Antwerpen en Limburg. De Vlaamse Regering besliste vandaag, op initiatief van minister Vandeurzen, om YAR uit te breiden naar  Vlaams-Brabant en Brussel. 25 jongeren zullen in 2011 een traject YAR lopen.

YAR is een zeer gestructureerd programma waarin intensief gewerkt wordt rond zelfverantwoordelijkheid, competenties, zelfexpressie en het (leren) omgaan met de omgeving.  Het hele traject duurt ongeveer een jaar. Naast de professionele trainers spelen ook tal van vrijwilligers een belangrijke rol in de ondersteuning van deze jongeren.

Het programma werd vorig jaar wetenschappelijk geƫvalueerd en de resultaten zijn bemoedigend. Jongeren voelen zich sterker en beter, komen significant minder in aanraking met politie. De positieve resultaten van deze studie verantwoorden de nieuwe uitbreiding dit jaar.
Kabinet Jo Vandeurzen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin

Persmededeling 04/03/2011